Zdrowie na talerzu

24 marca klasa 4b podczas godziny wychowawczej  wykonała samodzielnie zdrowe  kanapki i sałatki. Celem zajęć było kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Dzieci przypomniały sobie zasady zdrowego odżywiania i jakie produkty są zalecane w żywieniu na przykładzie piramidy zdrowia, poznały korzyści wynikające ze spożywania zdrowych produktów, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe, warzywa i owoce.  Po wskazówkach o higienie oraz bezpieczeństwie uczniowie  chętnie przystąpili do pracy. Z przyniesionych produktów powstawały kolorowe, wesołe kanapki, pełne witamin sałatki. Uczniowie wykazali się bogatą wyobraźnią, a praca przyniosła wszystkim wiele radości. Następnie odbyła się degustacja, zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków. 

Skip to content